Verschillende programmeertalen
Verschillende programmeertalen
Heb je met softwareontwikkeling te maken? Heb je interesse in programmeren? Wil je zelf software laten ontwikkelen? Dan heb je vast wel eens gehoord van maatwerk software. Maatwerk software is software die je specifieke bedrijfsprocessen ondersteunt. Maar, hoe ontstaat software dan eigenlijk? Uit welke ‘bouwstenen’ wordt software gebouwd? In dit blog lees je meer over de verschillende programmeertalen.
Wat is een programmeertaal?
Software wordt geschreven in een zogenaamde ‘programmeertaal’. Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende programmeertalen ontwikkeld. Vaak specialiseren softwareontwikkelaars zich in het programmeren van een specifieke taal of framework. Sommige programmeertalen zijn gratis te gebruiken, voor anderen dient betaald te worden in de vorm van een licentie. De populariteit van de taal bij ontwikkelaars bepaalt ook vaak de beschikbaarheid van kennis en het aantal programmeurs.
Meestal kiest een softwarebedrijf voor het programmeren in een specifieke programmeertaal voor een bepaalde soort oplossing. Denk hierbij aan een aparte taal voor online software of juist specifiek voor mobiele app ontwikkeling.
Verschil tussen talen en frameworks
Nu zul je je afvragen wat het verschil is tussen een programmeertaal en een framework en waarom je beide nodig hebt voor een goede softwareoplossing. Een programmeertaal is wat bij het programmeren gebruikt wordt om een computer te vertellen wat te doen. Een eenvoudig programma in JavaScript kan als volgt geschreven worden:
if (new Date().getMonth() === 0) console.log("Happy New Year!");
Dit vertelt de computer om “Gelukkig nieuwjaar!” weer te geven als het januari is wanneer het wordt uitgevoerd. Programmeertalen kunnen ontworpen zijn om te werken in specifieke omgevingen (websites, iOS, je fitnesstracker, je tv) of ze kunnen een algemeen doel hebben en in veel omgevingen werken. Voorbeelden van programmeertalen zijn Python, Java, JavaScript (niet echt gerelateerd aan Java), Ruby, C, C++, PHP en Scala.
Een framework is gebouwd bovenop de programmeertaal om te helpen bij een bepaald type computerprogramma, zoals een webserver of een mobiele applicatie. Het is een soort gereedschapskoffer voor de programmeur. Bijvoorbeeld Laravel is een web-framework dat bovenop de programmeertaal PHP is gebouwd. Django en Flask zijn twee verschillende web-frameworks die bovenop de Python programmeertaal zijn gebouwd, elk met verschillende voordelen. React en Angular zijn front-end web frameworks gebouwd bovenop de JavaScript programmeertaal.
Een framework is niet vereist om applicaties te bouwen. Je zou in Python helemaal vanuit het niets een webserver kunnen schrijven zonder te vertrouwen op Flask of Django. Voor traditionele toepassingen zou dit echter betekenen dat je het wiel opnieuw wilt uitvinden. Frameworks kunnen developers veel tijd besparen, en veel frameworks zijn behoorlijk ontwikkeld, waardoor ontwikkelaars ervan verzekerd kunnen zijn dat het over het algemeen veilig is om te gebruiken en dat het niet veel bugs bevat. Hierdoor kunnen developers zich concentreren op de code die je specifieke maatwerk software uniek maakt.
Als je bijvoorbeeld een login-systeem wilt laten bouwen zonder framework, moet je login-systemen zelf van beveiliging voorzien. Maar, wanneer je deze in een framework maakt, wordt de beveiliging opgevangen door het al bestaande framework. Dit scheelt in tijd.
Verschillende programmeertalen en frameworks
Programmeertalen
JavaScript: Gebruikt voor webontwikkeling, zowel front-end als back-end.
Java: Veelzijdig en vaak gebruikt voor grote zakelijke toepassingen.
Python: Populair door zijn leesbaarheid en veelzijdigheid, veel gebruikt in data-analyse.
PHP: Veel gebruikt voor webontwikkeling, vooral met contentmanagementsystemen zoals WordPress.
C++: Gebruikt voor applicaties die hoge prestaties vereisen.
C#: Gebruikt voor het ontwikkelen van toepassingen op het Microsoft-platform.
TypeScript: Een superset van JavaScript die statische types toevoegt.
Shell: Gebruikt voor scripting in Unix- en Linux-omgevingen.
C: Een van de oudste talen, nog steeds veel gebruikt voor systeemprogrammering.
Ruby: Bekend om zijn eenvoud en leesbaarheid, gebruikt in webontwikkeling.
Frameworks
Laravel: Een PHP-framework voor webontwikkeling.
Express: Een minimalistisch framework voor Node.js.
Django: Een high-level framework voor Python, gericht op snelle ontwikkeling.
Rails: Een webapplicatieframework geschreven in Ruby.
Spring: Een framework voor het ontwikkelen van Java-toepassingen.
Angular: Een front-end framework voor webapplicaties, ontwikkeld door Google.
React: Een JavaScript-bibliotheek voor het bouwen van gebruikersinterfaces, ontwikkeld door Facebook.
Vue: Een progressief JavaScript-framework voor het bouwen van gebruikersinterfaces.
Ember: Een framework voor het bouwen van ambitieuze webapplicaties.
Backbone: Een framework dat structuur biedt aan webapplicaties door modellen en views te bieden.
Kortom
Een programmeertaal is de taal die je gebruikt om met de computer te communiceren en deze instructies te geven. Een framework is vooraf geschreven instructies die je kunt hergebruiken om de ontwikkeling te versnellen. Dit blog is een introductie op maatwerk software voor wie daar nog weinig kennis van heeft. In de komende periode verdiepen we ons diepgaander in de diverse programmeertalen en ondersteunen we specifieke talen bij verschillende soorten oplossingen.
Kom je ons team versterken?
Bij Divtag hechten we veel waarde aan het vinden van nieuw talent. We streven naar kwaliteit en daarom zoeken we enkel technische experts die bereid zijn om te werken in een inspirerende omgeving. Het zijn deze mensen die graag de klanten versteld doen staan met hun vaardigheden en een enorme kick krijgen van de uitdagende eisen die onze klanten stellen.
Bekijk alle vacatures hier
Ben je klaar om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen door handmatige taken te automatiseren? Divtag staat klaar om jouw MKB+ bedrijf te helpen bij deze transformatie.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe maatwerk software oplossingen jou kunnen helpen om kostbare tijd te besparen en efficiënter te werken. Laten we samen de eerste stap zetten naar een geautomatiseerde toekomst!