Maak een afspraak

Verschillende programmeertalen

Heb je met softwareontwikkeling te maken? Heb je interesse in programmeren? Wil je zelf software laten ontwikkelen? Dan heb je vast wel eens gehoord van maatwerk software. Maatwerk Software is software die je specifieke bedrijfsproces(sen) ondersteunt. Maar, hoe ontstaat software dan eigenlijk? Uit welke ‘bouwstenen’ wordt een software gebouwd? In dit blog lees je meer over de verschillende programmeertalen.

Software wordt geschreven in een zogenaamde ‘programmeertaal’. Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende programmeertalen ontwikkeld en vaak specialiseren softwareontwikkelaars zich in het programmeren van een specifieke taal of framework.

Sommige programmeertalen zijn gratis te gebruiken, voor anderen dient betaald te worden in de vorm van een licentie. De populariteit van de taal bij de ontwikkelaars bepaalt ook vaak de beschikbaarheid van kennis en het aantal programmeurs.

Meestal kiest een softwarebedrijf voor het programmeren in een specifieke programmeertaal voor een bepaalde soort oplossing. Denk hierbij aan een aparte taal voor online software of juist specifiek voor mobiele app ontwikkeling.

gratis_whitepaper_divtag_maatwerk_software_ontwikkeling

Verschil tussen Talen en Frameworks

Nu zul je je afvragen wat het verschil is tussen een programmeertaal en een framework en waarom je beide nodig hebt voor een goede softwareoplossing. Een programmeertaal is wat bij het programmeren gebruikt wordt om een ​​computer te vertellen wat te doen. Een eenvoudig programma in Javascript kan als volgt geschreven worden:

if (new Date().getMonth() === 0)
  console.log("Happy New Year!");

Dit vertelt de computer om “Gelukkig nieuwjaar!” weer te geven als het toevallig januari is wanneer het wordt uitgevoerd. Programmeertalen kunnen ontworpen zijn om te werken in specifieke omgevingen (websites, iOS, uw fitnesstracker, uw tv) of ze kunnen een algemeen doel hebben en in veel omgevingen werken. Voorbeelden van programmeertalen zijn Python, Java, Javascript (niet echt gerelateerd aan Java), Ruby, C, C++, PHP en Scala.

Een framework is gebouwd bovenop de programmeertaal om te helpen bij een bepaald type computerprogramma zoals een webserver of een mobiele applicatie. Het is een soort gereedschapskoffer voor de programmeur. Bijvoorbeeld Laravel is een web-framework dat bovenop de programmeertaal PHP is gebouwd. Django en Flask zijn twee verschillende web-frameworks die bovenop de Python programmeertaal zijn gebouwd, elk met verschillende voor- en nadelen. React en Angular zijn front-end web frameworks gebouwd bovenop de Javascript programmeertaal. Meer over bepaalde ontwikkeltalen en frameworks vind je verderop in de begrippenlijst van dit blog artikel.

Een framework is niet vereist om applicaties te bouwen. Je zou in Python helemaal vanuit het niets een webserver kunnen schrijven zonder te vertrouwen op Flask of Django. Voor traditionele toepassingen zou dit echter betekenen dat je het wiel opnieuw wilt uitvinden. Frameworks kunnen developers veel tijd besparen, en veel frameworks zijn behoorlijk ver ontwikkeld, waardoor ontwikkelaars ervan verzekerd kunnen zijn dat het over het algemeen veilig is om te gebruiken en dat het niet veel bugs bevat — waarschijnlijk een stuk minder dan wanneer de ontwikkelaar dezelfde functionaliteit helemaal opnieuw zou bouwen. Hierdoor kunnen developers zich concentreren op de code die uw specifieke Maatwerk Software uniek maakt.

Als je bijvoorbeeld een log-in systeem wilt laten bouwen zonder framework, moet je log-in systemen zelf van beveiliging voorzien. Maar, wanneer je deze in een Framework maakt, wordt de beveiliging opgevangen door het al bestaande framework. Dit scheelt ontzettend in tijd.

Hier een aantal talen en frameworks op een rij:

Verschillende programmeertalen

Verschillende Frameworks

Kortom

Programmeertaal is de taal die je gebruikt om met de computer te communiceren en deze instructies te geven om dingen voor elkaar te krijgen (met behulp van de computerhardware).

Framework is vooraf geschreven instructies (technisch genoemd bibliotheken) die je kunt hergebruiken om de ontwikkelen te versnellen. Dit blog is een introductie op Maatwerk Software voor wie daar nog weinig kennis van heeft. De komende tijd zullen we dieper ingaan op de verschillende programmeertalen en voor welke soorten oplossingen bepaalde talen worden gebruikt. Heb je tussendoor al vragen en/of wil je dieper de inhoud in? Laat het ons weten, vinden we leuk!

Ook interessant

Resultaten van onze klanten spreken voor zich.

Maatwerk Software Kosten: Alles wat u moet weten

Software juli 27, 2023

Wat is maatwerk software?

Software december 9, 2020

Maatwerk Software: Wat moet dat kosten?

Software november 5, 2020

Benieuwd hoe wij de ontwikkeling van uw software zouden aanpakken?

Maak nu een afspraak bij ons softwarebedrijf in Drunen en u heeft snel duidelijkheid.

Maak een afspraak